Δρόμος Ελευθερίας

ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Σύντομη περίληψη πρότασης που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Την 14/6/19 εγκρίθηκε η ίδρυση του συλλόγου μας από το Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου. Σκοποί μας είναι ίδιοι με αυτούς που είχε το ομώνυμο ΝΠΔΔ, που καταργήθηκε το 2014, μαζί με πολλά άλλα στο πλαίσιο μνημονιακών νόμων.
Μια πρώτη δράση μας για τις Εορτές της Εξόδου κάθε χρονιάς θα είναι ο  Δρόμος προς την Ελευθερία σε ανάμνηση της πορείας των Εξοδιτών.


Η εκδήλωση συνίσταται στον ομαδικό - μαζικό Δρόμο όσων θέλουν -αθλητών και μη αθλητών- από το Μεσολόγγι έως την Ανάληψη, χωριό στον δήμο Θέρμου, μέσω ασφάλτινης-ορεινής -δασικής διαδρομής ,η οποία θα έχει μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων .
Ο Δρόμος θα διεξάγεται το πρωί της Κυριακής των Βαΐων και η διαδρομή θα ακολουθεί κανονικούς δρόμους που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες σημερινών ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών δρομέων,
Κατά την πρώτη και πιθανότατα και τις επόμενες διεξαγωγές , ο Δρόμος δεν θα έχει ανταγωνιστικό αλλά μόνο συμμετοχικό χαρακτήρα .
Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Απόφασης των Πολιορκημένων, όχι μόνο των πολεμιστών αλλά και των αμάχων (των γυναικών αλλά και των παιδιών), να τρέξουν πολεμώντας προς την Ελευθερία.
Προφανώς θα ζητηθεί η συμμετοχή των Δήμων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ,Αγρινίου και Θέρμου καθώς και των συλλόγων, που ασχολούνται με θέματα πολιτισμού και ιστορίας ειδικώτερα.
Η πρότασή μας αφορά την υποστήριξη της Περιφέρειας στην διεξαγωγή του πρώτου επίσημου δρόμου και στην δημιουργία των υποδομών για την επανάληψή του.
Επίσης ζητείται βοήθεια στην οργάνωση μιας ημερίδας για την συζήτηση σχετικά με το ποιοί ήταν οι δρόμοι των Εξοδιτών και την έκδοση των σχετικών πρακτικών.
Υποστηρικτές αυτών των δράσεων θα είναι οι σύλλογοι Αδελφότητα των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου καθώς και αρκετοί σύλλογοι ελεύθερων δρομέων που ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού- Υπεραποστάσεων (76 σύλλογοι στην Ελλάδα από τους οποίους 3 στην Αιτωλοακαρνανία και 3 στην Αχαΐα ).


Αναλυτική παρουσίαση προτεινόμενης πρότασης

Η πορεία των Εξοδιτών από το Μεσολόγγι μέχρι την Ανάληψη όπου βρισκόταν το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη έχει περιγραφεί από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες (Κασομούλης και Μίχος), επίσης από τον Σπυρομήλιο με βάση τις αφηγήσεις διασωθέντων, τους οποίους συνάντησε στο Ναύπλιο. Πρέπει να πούμε ότι όλοι αυτοί μιλούν κυρίως για την πορεία των σωμάτων των πολιορκημένων, οι οποίοι βγήκαν από την πόλη υπό τους Κίτσο Τζαβέλα, Νότη Μπότσαρη και τον Δημήτρη Μακρή χωρίς να αναφέρονται ειδικά στους Μεσολογγίτες Εξοδίτες, οι οποίοι είχαν κατά το σχέδιο βγει υπό τον Νότη Μπότσαρη και ήταν και πολεμιστές καθώς και πολλές χιλιάδες αμάχων. Σε αυτό το σώμα ανήκαν και οι Μεσολογγίτες στρατηγοί Γιαννάκης και Αθανάσιος Ραζηκώτσικας και ο Μήτρος Δεληγιώργης. Ως γνωστόν ο Νότης Μπότσαρης αποκόπηκε από το σώμα του και όταν συναντήθηκε με τους άλλους είπε, ότι αναγκάστηκε να ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή τρέχοντας προς το Ευηνοχώρι και να ανέβει προς το βουνό πιο δεξιά από το Μοναστήρι του Άη Συμιού.
Οι Εξοδίτες στην συνέχεια έφυγαν από την Ανάληψη και πήγαν στον Πλάτανο όπου έμειναν δύο μέρες και από εκεί έφτασαν στις 16 Απριλίου στην σημερινή Άνω Χώρα.
Εκεί ο Κασομούλης για πρώτη φορά μιλά και για την παρουσία ξεχωριστού σώματος Μεσολογγιτών υπό τους Γιαννάκη Ραζηκώτσικα και Μήτρο Δεληγιώργη χωρίς να αναφέρει από ποια διαδρομή έφθασαν εκεί. Λέει μόνο , ότι αυτοί δεν περίμεναν τα χρήματα από την Κυβέρνηση και έφυγαν για το Ναύπλιο ξεχωριστά από τους άλλους. Θυμίζουμε, ότι τα κύρια στρατιωτικά σώματα, στα οποία περιλαμβάνονταν και πολλοί Μεσολογγίτες, βάδισαν προς την Δωρίδα και από εκεί μέσω της Ρούμελης πέρασαν στην Πελοπόννησο και έφθασαν στο Ναύπλιο 20 ημέρες μετά από τους ανωτέρω Μεσολογγίτες.
Εξ άλλου με βάση και διηγήσεις απογόνων των πολιορκημένων αλλά και με την κοινή λογική μπορούμε να κατανοήσουμε, ότι η πορεία των Πολιορκημένων προς την ελευθερία δεν είναι δυνατόν να ήταν μια αλλά πολλές, γιατί ο καθένας έτρεχε προσπαθώντας να σωθεί. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι οι περισσότεροι άμαχοι (περίπου 6000) πιάστηκαν αιχμάλωτοι και πουλήθηκαν ως δούλοι.
Μια πολύ καλή περιγραφή για αυτή την πορεία ή τις πορείες προς την Ελευθερία κάνει ο Νικόλαος Κολόμβας στο μικρό του κείμενο «Οι Διαδρομές της Φρουράς του Μεσολογγίου μετά την Έξοδο».
Επίσης τις δικές τους εκτιμήσεις κάνουν σε βιβλία τους οι Κώστας Καρακόϊδας και Θεόδωρος Μυλωνάς ενώ μια διαφορετική άποψη έχει η γνωστή ιστορικός και συγγραφέας Λούλα Αλεξανδροπούλου.
Τέλος μια πιθανή διαδρομή του κυρίου σώματος των Εξοδιτών περιλαμβάνεται στην μελέτη που έκαναν οι μελετητές Ντζιμάνης Βασίλης και Στεφανίδης Γιάννης τον Οκτώβριο του 2012 μετά από ανάθεση του Δήμου Μεσολογγίου.
Είναι φανερό από τα ανωτέρω, ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα μονοπάτι ή ένας συγκεκριμένος δρόμος που ακολούθησαν οι Εξοδίτες, αντιθέτως υπάρχουν πολλοί δρόμοι.
Ο σκοπός λοιπόν της πρότασης μας είναι διπλός:
- να οργανώσουμε έναν Δρόμο από το Μεσολόγγι προς την Ανάληψη την Κυριακή των Βαΐων επάνω σε μια πορεία, την οποία θα ορίσουμε συμβατικά, ώστε οι δρομείς να τρέξουν είτε σε ασφάλτινους δρόμους είτε σε δασικούς καλοστρωμένους δρόμους.
-τον Νοέμβριο του 2021 θα οργανώσουμε μια ημερίδα για τον καλύτερο προσδιορισμό των δρόμων των Εξοδιτών.


Έχουμε λοιπόν δύο κύριες δράσεις, τον Δρόμο και την Ημερίδα.


Ο ΔΡΟΜΟΣ
Ο Δρόμος θα διεξαχθεί επίσημα για πρώτη φορά την Κυριακή των Βαΐων του 2022.
Θα έχει προηγηθεί συνεργασία με συλλόγους (Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου και Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων) καθώς και με άλλους Μεσολογγίτες που γνωρίζουν τον Αράκυνθο καθώς και ποιμένες που παλιότερα περπατούσαν μαζί με τα κοπάδια τους από το Μεσολόγγι για να πάνε στην Άμπλιανη, ακολουθώντας πορεία δυτικά του Ευήνου.
Έχουμε ήδη μιλήσει πολλές φορές με τον προηγούμενο και τον τωρινό πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου (Παντελή Σκαρμούτσο και Θεόδωρο Μυλωνά) καθώς και τον πρόεδρο της Αδελφότητας των Απογόνων Γιάννη Μακρή, οι οποίοι θα συνεχίσουν να μας βοηθούν στην απόφαση για την τελική διαδρομή, που θα ακολουθήσουμε στον πρώτο δρόμο.
Η απόσταση από το Μεσολόγγι μέχρι την Ανάληψη από την πιο σύντομη ασφάλτινη διαδρομή είναι περίπου 60 χμ ενώ αν ακολουθήσουμε την διαδρομή προς τον Εύηνο και μετά παράλληλα περίπου με την δυτική του όχθη είναι περίπου 55 χιλ. (Μεσολόγγι, Άη Γιώργης, Κουτσοχέρι, Παραδείσι, Μπερμπάτι, Άγιοι Απόστολοι, Κουρμέκι, Δουναίικα, Καλούδι, Ανάληψη).
Προφανώς θα χρειαστεί να γίνει σήμανση της διαδρομής και να προσδιοριστούν τα σημεία ελέγχου και παροχής βοήθειας προς τους δρομείς.
Κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστούν συνεργασίες με συλλόγους δρομέων καθώς και για να δημοσιοποιηθεί ο αγώνας.
Στην ίδια περίοδο θα ετοιμαστούν και όσα άλλα χρειάζονται.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή των Βαίων. Θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και οι δρομείς θα έχουν περιθώριο να τερματίσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τότε θα γίνει η απονομή των επάθλων και διπλωμάτων συμμετοχής και θα προσφερθεί γεύμα-δείπνο σε όσες συμμετέσχαν. Μετά από αυτό θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους με ενοικιασμένα λεωφορεία.
Τέλος μέχρι το τέλος του Μαΐου θα γίνει απολογισμός και θα συνταθεί σχετική έκθεση που θα χρησιμεύσει για την καλύτερη διεξαγωγή των επόμενων αγώνων. Οι αγώνες κατά τα επόμενα έτη θα χρηματοδοτούνται από όσους θα συμμετέχουν, από χορηγίες και πιθανότατα από τους δήμους μέσω των οποίων θα γίνεται ο αγώνας.
Είναι τέλος πιθανόν κατά τις επόμενες διεξαγωγές να υπάρξουν 2 διαδρομές αντί για μια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Λόγω της επιδημίας άλλαξαν τα σχέδιά μας και έτσι φέτος δεν θα γίνει ο δρόμος αλλά μόνο η λεπτομερειακή χαρτογράφηση αυτής της διαδρομής για το 2022.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Έχει ήδη αναφερθεί, ότι οι Εξοδίτες δεν ακολούθησαν μία αλλά τουλάχιστον δύο διαφορετικές διαδρομές (και στην πραγματικότητα πολλές περισσότερες), οι οποίες συνέκλιναν στην Άνω Χώρα της Ναυπακτίας και από εκεί πάλι ξεχώρισαν με τα τρία πρώτα Σώματα να προχωρούν προς το Ναύπλιο μέσω των Σαλώνων, της Αράχωβας, της Περαχώρας, του Ισθμού ενώ το Σώμα των λίγων επιζησάντων Μεσολογγιτών να περνά στην Βοστίτσα και από εκεί να φτάνει στο Ναύπλιο πολλές μέρες πριν από τους άλλους.
Έχει επίσης γίνει συνοπτική αναφορά στη βιβλιογραφία που υπάρχει για αυτό το θέμα καθώς και στην ύπαρξη διαφορετικών γνωμών για την πορεία ή τις πορείες των Εξοδιτών.
Για αυτό σκοπεύουμε να οργανώσουμε μια ημερίδα κατά την οποία οι πολίτες θα παρουσιάσουν τις γνώμες τους και θα γίνει προσπάθεια να καταλήξουμε σε δύο μάλλον γενικά αποδεκτές πορείες, οι οποίες θα σχεδιαστούν στον χάρτη και θα αποτελούν τη βάση για τις όποιες μελλοντικές δράσεις.
Σημειώνουμε, ότι η χάραξη αυτών των διαδρομών θα ενισχύσει σημαντικά την τουριστική προβολή της περιοχής του Αρακύνθου καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ορειβατικοί και δρομικοί σύλλογοι στην Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για παρόμοιες ιστορικές διαδρομές, πολύ περισσότερο που η δική μας θα γίνεται μέσα στον πανέμορφο Αράκυνθο.
Τέλος μια απλή ματιά στον χάρτη δείχνει ότι στις προεκτάσεις και πλησίον αυτής της διαδρομής βρίσκονται σημαντικές αρχαίες πόλεις της Αιτωλίας, μεταξύ των οποίων η Πλευρώνα, η Αλίκυρνα, η Καλυδώνα, το Θέρμο.
Και ακόμη να θυμίσουμε ότι μια τέτοια διαδρομή επιτρέπει στους περιπατητές, τους ορειβάτες, τους δρομείς να αγναντεύουν και προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και προς την Τριχωνίδα.
Με τις ανωτέρω δράσεις λοιπόν (Δρόμος και Ημερίδα), επιτυγχάνουμε συγχρόνως δύο στόχους :
-την ανάδειξη της μοναδικής πορείας των Εξοδιτών προς την Ελευθερία ,στην οποία έφτασαν λίγοι (περίπου 3000 από τους 11500 πολιορκημένους)
-την δημιουργία ενός δικτύου ορεινών διαδρομών το οποίο θα αναπτύξει τουριστικά τον απομονωμένο Αράκυνθο.

Σημειώνουμε ότι όλες οι παραπάνω δράσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.


© 2024 Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας. All Rights Reserved. Designed d by Oweb Digital Experience